Daros personales

Bocairent, València, Spain
Foto del Barri Medieval - mferresilvestre@hotmail.com

viernes, 27 de agosto de 2010

Nits de Danses a Bocairent

Huí ja hem aplegat a la 4a. nit de danses a Bocairent, amb una discreta participació de balladores i balladors, concretament, 46 parelles la 1a. nit, 39 la segona, 41 la tercera i 36 la quarta.
Destacar la participació de molta gent jove, i la disminució en el nombre de balladores i balladors més veterans.
1a. Nit de Danses

2a. Nit de Danses

3a. Nit de Danses

4a. Nit de Danses

19 comentarios:

J. Llorca Casasempere dijo...

A lo millor hauria de plantejar-se el motiu de la poca participació, sobre tot de gent major (la essència de la dansa). Al meu parèixer les actuacions de la xirimita poden ser una de les causes del que està ocorreguent. Crec que bastaria una llarga la última nit.
És la meua opinió.

Carmen Domenech dijo...

Soc Carmen Domenech i ahir vaig ballar i no vaig gaudir de la dansa.
Jo crec que a les danses hi ha que renovar algunes coses, adaptar als temps actuals mols aspectes, sense pedre les tradicions.
Tampoc participa molta gent jove, els vestits son cars, la pentinada es també complicada...
Respecte a la gent major, es possible que si tinguen en compte les tocades llargues, en el meu cas, crec que en una tocada llarga no es balla bé, tens el repte d'aguantar i no pots fer passades boniques ni disfrutes de ballar....Cal parlar de la dansa i no oblidar que es una festa popular i s'ha de continuar sent popular, es a dir que puguen participar tots i totes

Anónimo dijo...

Hola, el meu comentari és que crec que els pares no deurien entrar al rogle, ja que hi ha més pares que xiquets i no llueix la plaça com caldria.

Anónimo dijo...

Opine lo mateix que Llorca i no sols jo,anit anava en boca de tots que si el xirimiter no fera eixes barbaritats, molta gent mes major ballaría. Está tambe l'opció de fer el paset (con va fer un cuadre anit)pero açó deslluix la dança.
Martines, tens que tocar dues com a molt tres tocaetes seguides.....

MONOGRAFIC F Y Q dijo...

Hola a tots soc Jose Vte Frances. Les opinons que heu donat em semblen perfectes, pero tinc que dir que el dolçainer quant toca la llarga ningun ballador esta obligat a botar, sense anar mes lluny el cap de dansa de la ultima nit va utilitzar el passet com a recurs per a no botar, espere que el meu comentari siga de gran ajuda per solventar tot aço, Gracies.

Carmen domenech dijo...

Jose Vicente Frances, el dolçainer pot fer les tocades dels fandangos tot lo llargues que vullga i els balladors podem saltar si volem o no. La meua iaia amparo Molina va eixir a ballar l'any 1975 i no va saltar cap fandango. Pero respecte a la dansa podem tindre diverses opinions i expresar-les amb tot el respecte. I podiem parlar de l'estat del sol de la plaça i la por que pase, jo en concret, de clavar el peu en un clot o una esvarada.Vol dir aixó qué no tinc que eixir a ballar?

Joan Vanyó dijo...

Es correcte tocar la tocaeta dels cabolos quan ja no sap que tocar? Digau lo que vullgar pero per a mi les tocaes tan llargues no li fan be a la dança.

Toni dijo...

Amb esta manera de ballar la dansa no es va a cap lloc, per això ja es fa la volta a peu.

J. Llorca Casasempere dijo...

Observant tots els comentaris, aplegue a la conclusió de que, lo de la tocada llarga no agrada a la majoría, per lo tant hauría de plantejar-se este tema, amb serietat per al futur.

Anónimo dijo...

Els majorals estan "recomanàn" que NO s'ajunten més de dos quadres perquè deslluís la dansa. Al xirimiter també podrien "recomanar-li" que no tocara les llargues pel mateix motiu

Anónimo dijo...

HOLA, CREC QUE UNA NIT FER UNA TOCAETA LLARGA ES FINS DIVERTIT, PERO TOTES ES ESGOTADOR, TANT SI BALLES COM SI MIRES, NO ES BONIC VORE LES PARELLES COM S'ENGANYEN I ACABEN EN UNA CARA DESENCAIXADA. CREC QUE ES DEURIA MIRAR. MARTINEZ NO ES PER TU, HO FAS BE, PERO MIRA PER TOTS.

Carmen Domenech dijo...

Per a ballar les danses a l'estil de Bocairent, si es pot tocar perfectament el fandango que interpreten els cabolos, s'ajusta perfectament als passos, possiblement i donat que els cabolos son dels anys 50 i les danses molt d'abans, la tocada fora adaptada al reves, de les danses als cabolos.
El dolçainer i les tocades llargues, que son molt incomodes, no son els temes mes greus de les danses. Aci us presente altres temes, per eixample: Que passa quan els majorals no saben com tancar el rotgle i es el dolçainer el que es te que anar dient les coses?

marc vaño dijo...

podries explicar mes detalladament que es aixo de que els majorals no saben com tancar el rogle, i te que anar el xirimiter?, perque que jo sapia si son parells el rogle es tanca soles, i si es imparell es queda una parella fent cua i au, no li veig jo mes complicacio..

MONOGRAFIC F Y Q dijo...

Hola Marc soc Jose Vte, no va passar res, soles uns segons en que la cua no s'avia adjuntat en el cap de dansa, sols aixo, pero tu ja saps que hi ha gent que li agra o li dona plaçer embolicar les cosses, salutacions a tots de Jose Vte, adeu

Xavier Pascual i Soler dijo...

M'agradaria sense entrar en cap polèmica afegir dos comentaris al respecte del que parleu:
1- Poca participació?. Només cal mirar les cròniques de les danses dels anys anteriors, sobretot des de la dècada dels 90 (S.XX) cap enrere....A vore si trobeu moltes nits amb 36 balladors o amb 52 (la nit que menys parelles van ballar enguany i la nit que més).
2- Pocs joves? Precisament els que més eixen a ballar en els darrers anys són els joves, especialment les dones.
3- Dels demés temes? Crec que este no és el lloc per parlar-ne obertament de tots estos temes. Este és el blog personal de Mariano, que amb les seues cròniques diàries, ens manté informats a tots, del que passa a Bocairent.

Sith13 dijo...

Amic Xavi,

Esta volta discrepe amb la teua darrera opinió. Crec que este bloc de Mariano és un mitjà molt vàlid de discussió (ben entesa). Internet és lliure i Mariano amb el seu bloc ens permet comentar diversos aspectes de la vida i cultura bocairentines, sempre des del respecte i l'educació. Quan passen els anys ens donarem compte de l'eina tan important que Mariano amb la seua tasca desinteressada ens ha posat a l'abast de tots i totes les persones que vivim a Bocairent.

Dels temes de les nits de danses tinc una opinió formada però no crec que siga molt enriquidora ja que com tots sabeu és un aspecte de la cultura de Bocairent que no m'atrau massa per tant vaig a abstenir-me de dir res perquè no en sé de la missa ni la meitat.

Salutacions,

Paco Belda

Mª Ángeles Llorca dijo...

Llevo 25 años bailando las danzas y no hay nada peor que bailar una larga. Además de que acabamos hechos polvo (por lo menos yo, que acabo andando más que saltando), es horroroso ver a un grupo de bailadores intentando que los círculos sean círculos y no una cosa extraña! Todos corriendo para avanzar lo máximo posible y deseando que el de la xirimita deje de tocar de una vez! Me encanta salir a bailar y me gusta que los bailes queden bonitos. Creo que se trata de eso y no de hacer una carrera sin apenas respirar. Ojalá esto sirva para algo y disfrutemos mucho más de las danzas! Y sí, este año había poca gente todas las noches. Recuerdo años en que casi hemos llegado al centenar de parejas... y eso es lo que te indica que la fiesta no se acaba!

Carmen Domenech dijo...

Cadascú veu les coses des del seu punt de vista, i jo creia que en aquest foro es podia opinar sense desqualificacions. Però no és així, es trauen conclucions equivocades, jo segueix pensant que a les danses, i a molts espectes de la vida cal canviar coses i cal adaptar-se als nous temps i no es per embolicar com diu Jose Vicente, però em curare molt de seguir donant la meua opinió.

J. llorca Casasempere dijo...

Ya que yo escribí el primer comentario, me gustaría cerrar esta polémica que se ha creado en torno a nuestras tradicionales danzas. En ningún momento nadie ha ofendido a nadie en las opiniones expuestas y solamente se ha querido ayudar a que nuestras danzas sean lo que han sido siempre, un placer para los que bailan y un disfrute para los que asisten a contemplarlas. Gracias a todos y me gustaría, como he indicado, que ésta sea la última opinión.