Daros personales

Bocairent, València, Spain
Foto del Barri Medieval - mferresilvestre@hotmail.com

sábado, 17 de noviembre de 2007

Sendes i carenes d'Enric Valor

Exposició "Sendes i carenes: El món d'Enric Valor" al Patronato de Bocairent, i presentació del CD interactiu que ens farà viure amb primera persona les Rondalles Valencianes.

Estarà oberta fins el 22 de Novembre de 17 a 19 hores.

La Universitat de València, en col·laboració amb Escola Valenciana, presenta l’exposició «Sendes i carenes d’Enric Valor» en el marc de la realització del IV congrés Escola Valenciana i Societat Sostenible. Una mostra que, amb l’objectiu de fer un homenatge a Enric Valor, pretén divulgar-ne les rondalles, promoure’n la lectura i donar a conèixer el paisatge i la geografia que les va inspirar.
L’exposició la componen 15 plafons amb textos de Valor i fotografies. Els textos, molt breus, són citacions literals extretes de les rondalles i fan referència als paisatges, les accions i els personatges que contenen. Al costat dels textos, hi apareixen les fotografies on Valor situa i recrea la rondalla de la qual s’extrauen les citacions.
La mostra recull el valor i significat de l’obra rondallística que ens va llegar Enric Valor:
Enric Valor va publicar 36 rondalles entre 1950 i 1976.
Van ser els pitjors anys en la història de la nostra llengua: prohibida o silenciada en tota manifestació culta, es desarrelava a les grans ciutats valencianes, on se n'interrompia la transmissió de pares a fills i s'estenia el monolingüisme en castellà.
En aquell temps advers, quan tot convidava a desistir, Valor va escriure de moment per a molt pocs lectors. Sens dubte, confiat en un futur millor, va fer una feina callada i tenaç, pensada per als valencians que encara havien de nàixer, rebent ell ben poc a canvi, llevat de la satisfacció íntima de la seua dignitat.
El seu esforç només s'explica per una convicció en la utilitat de la pròpia obra: en les generacions futures de valencians i valencianes adults --nosaltres-- que el llegiríem en les rondalles i les transmetríem als nostres infants.Les Rondalles de Valor són alhora un salvament apassionat de la llengua i de la tradició cultural nostres, un recorregut admirat sobre la terra pròpia, el llegat d'un home savi, seré, amable i optimista malgrat els temps difícils.


No hay comentarios: