Daros personales

Bocairent, València, Spain
Foto del Barri Medieval - mferresilvestre@hotmail.com

miércoles, 1 de agosto de 2012

MOROS I CRISTIANS A LA PLATJA DE GANDÍA

Desfilada Moros Marins a Gandía - Juliol 2012
El passat diumenge, una esquadra de Moros Marins, desfilaren a Gandía, dintre de les celebracions del 600 aniversari de la mort d’Alfons El Vell, primer duc de la ciutat.
L’Ajuntament de Gandía ha volgut apropar a turistes i visitants la figura del duc i amb la intenció de difondre el passat esplendorós de la ciutat, va organitzar aquesta desfilada de Moros i Cristians en memoria del duc i inspirada en el seu temps.
La organització va estar a un nivell espectacular, de la mà de Rafa Ferrero , alma mater de la desfilada.
Les poblacións convidades van ser:
- Cristians Conqueridors de Gandía.
- Filà Deniers de Denia.
- Comparsa Almogatens d’Agullent.
- Comparsa Maseros de Beneixama.
- Comparsa Arquers de Benigànim.
- Comparsa Mariners de L’Olleria.
- Filà Contrabandistes de Cocentaina.
- Comparsa Mora d’Oliva.
- Esquadra del Mig Filà Cordó d’Alcoi.
- Comparsa Kalifes de Llutxent.
- Filà Moros Marins de Bocairent.
- Comparsa Moros Vells d’Onil.
- Esqudra Mora d’Ontinyent.

17 comentarios:

Anónimo dijo...

Algu pot explicar-me perqué al poble están prohibides les esquadres mixtes i fora no hi-ha cap problema?
Esta es l'imatge que donem de les nostres festes? a casa unes normes i fora tot val. Crec que aquest any s'amonestat a alguna filá perque en l'entrá alguna esquadra de xiquets era mixta...Coherencia per favor!!!

Anónimo dijo...

Y para mayor desprecio a nuestra "seriedad en la fiesta" va y nuestro Presidente de la Junta de Fiestas también participa. JE JE

Se tomarán medidas???

Anónimo dijo...

A mi em sembla una greu errada, i el que es pitjor, un perillós precedent. A vore ara amb quina autoritat el president de la junta de festes pot sancionar algú per anar en esquadra mixta, quan ell ha format part d´eixa manera de desfilar i ha mostrat que la festa a Bocairent es així

Anónimo dijo...

Un fet prou vergonyós! a Bocairent no es permet ni un dia de Panellet, i aquesta gent se'n va a representar el poble amb un tratge oficial i fa escuadres mixtes! Quina representació de les festes és aquesta? I a sobre, participa el President de la Junta de Festes; si és ell el primer que es salta els estatuts, ara partir d'ara també podran fer-ho les filaes si no están d'acord amb la Junta? DIMISSIÓ

Mariano-Bocairent dijo...

En primer lloc dir que no vaig a entrar en polèmiques, però crec que totes aquestes opinions, sempre molt respetables, no estàn acertades.
El motiu d'aquesta desfilada, no es altre que el difondre la nostra festa i el nostre poble a tots els turistes i visitants que es trobaven a Gandía i que n'eren moltísims.
Els organitzadors van convidar a una sola esquadra, motiu pel qual es va decidir que fora mixta, per tal que es vejera tant el tratge d'home com el de dona, tan mateix com varen fer els participants d'altres poblacions, on tampoc es pot fer esquadres mixtes a les seues localitats.
Si es vol que a Bocairent es puga desfilar amb esquadres mixtes, hi haurà que plantejar-ho on calga i si es creu oportú, que es camvíe.
En quant al President de la Junta de Festes, dir que no participava com a tal, sino com a Moro Marino, i ell no té cap responsabilitat del que allí es va fer. Em pareixen bé les crítiques, però en aquesta ocasió crec que no van en la direcció correcta.
Gracies per últim als qui heu fet aquestos comentaris per haver utilitzat un llenguatge correcte i sense desqualificatius personals.

Anónimo dijo...

Mariano respecte la teua opinió, però per a res la compartisc:
1r: si a Bocairent no es fan escuadres mixtes no les feu fora, tan fàcil com això hi hagen turístes o no. Els estatuts estan per complir-los i punt, que per a alguna cosa estan: respectem-los ens agrade o no, si algún dia es planteja i s'aprova, endavant, per mi perfecte, però fins a eixe moment no ho feu.
2n: si Bocairent no permet escuadres mixtes, perque voleu difondre als turistes que si que ho fem?
3r: el president asistiria com a membre de la filà, però tots sabem que és el president.

Mariano-Bocairent dijo...

Jo veig la desfilada com un escaparate on poses el que vols ensenyar als demés, i com no tens lloc per a posar dos esquadres, en poses una amb els dos tratges oficials.
Respecte a complir els estatuts, crec que no posa res al respecte.
També he de dir que anteriorment ja han eixit esquadres mixtes fora de Bocairent, sense anar més lluny, en la desfilada a Ontinyent per al 150 aniversari.

Amalia dijo...

como bien dice Mariano este desfile servia para difundir nuestra fiesta una fiesta en la cual participan hombres y mujeres ,dado que era un numero limitado de participantes se opto por una escuadra mixta.Como a participante tengo que decir que se desfilo con todo el respeto y seriedad que se merece nuestras fiestas.El Presidente desfilo como Moro Marino, pero bueno si se le quiere dar la vuelta a todo para nosostros fue un honor que nos acompañara ese dia

Anónimo dijo...

Bé, com sempre segons qui fa les coses, aquestes estan ben fetes o mal fetes.
Ara festeret no intentes fer cap cosa diferent dins el poble que a tu si et sancionaran, com sempre.

Adri dijo...

Que manera de complicar les coses.A mi m'agradaria saber que hagueren pensat les dones de Bocairent,si l'escuadra per a representar una comparsa nostra, fora totalment masculina,o al reves.L'organització ho va deixar ben clar,sols una escuadra per poble, entonces ¿a qui posem,a dones o homes? Simplement som marins i marines i tots tenim un numero en la llista

Lourdes dijo...

Ja està bé de tindre polémica sobre qualsevol cosa.
Varem fer algun delicte?
Perque no intentem disfrutar de la festa?
La festa com el seu nom indica es per a disfrutar, participar, pasar-ho bé, gaudir, fer amistats, confraternitzar... i tot això ho fem a Bocairent i ho vam fer a Gandia, li pese a qui li pese.
La junta va pendre una decisió, que pot no ser del gust de tot el mon, pero va ser respetuosa amb el que demanava l'organització i amb el que es la realitat de totes les filaes de Bocairent.

Anónimo dijo...

PATÉTICO, PATÉTICO, ESTÁ CLARO QUE EL PRESIDENTE DE LA JUNTA DE FIESTAS Y SU SÉQUITO MARINO SON LOS QUE DOMINAN, AHORA, EL COTARRO FESTERO EN BOCAIRENT, PERO QUE TENGAN EN CUENTA, QUE OTRAS COMPARSAS, HAN DESFILADO Y DISPARADO EN OTRAS POBLACIONES, TAL Y COMO LO HACEMOS EN BOCAIRENT, DEJANDO EL PABELLÓN BIEN ALTO DE UNAS TRADICCIONES HEREDADAS DE MÁS DE 150 AÑOS (que dírian nuestros antepasados de haber visto el desfile en GANDIA).
POR LO QUE DICES, MARIANO, LOS TURISTAS EN GANDIA SON DIFERENTES A LOS TURISTAS QUE NOS VISITAN EL DÍA DE LA ENTRADA, POR ESO, ESE CAMBIO EN CUANTO AL CONCEPTO EN CUANTO AL DESFILE MIXTO.
Y POR FAVOR, SR. PRESIDENTE, NO META MÁS LA PATA PUES YA NOS ESTÁ ACOSTUMBRANDO MUCHO Y SOBRE TODO A SU MANÍA DE BARRER PARA LOS MARINOS, A LAS PRUEBAS ME REMITO "millor paella en la nit de les paelles la de Mª Carmen déls Marinos", ETC.ETC, Y AÚN LE FALTAN 3 AÑOS.
POR FAVOR, NO MÁS CAMBIOS, COMO ANTES DEJABA CAER, QUE SERÍA DE NUESTRA FIESTA ( considerada por muchos, como una Fiesta en la que aún se guardan muchas tradicciones
antiguas y que vale la pena ver ) SI AHORA NOS DEDICAMOS A DESMANTELARLA ?

Mila dijo...

Comentaris anònims....fins i tot amb la paella tenim preferència??? Mare meua!
Bones festes!

Anónimo dijo...

Y COMO ESTAIS TRATANDO DE JUSTIFICAR LO INJUSTIFICABLE, DESDE CUANDO EN BOCAIRENT, A PARTE DE DESFILAR MIXTO, EN EL DIA DE LA ENTRADA SE HA DESFILADO HACIENDO FOTOS DESDE LA MISMA ESCUADRA.
Y MARIANO, EN EL 150 ANIVERSARIO D`ONTINYENT SALIERON 2 ESCUADRAS - HOMBRES Y MUJERES,

Mariano-Bocairent dijo...

Tienes razón, disculpa.

Anónimo dijo...

Mariano te aprecio como persona, como amigo,como festero y te pido perdon por si en mi comentario te ofendo no es mi intención,pero no entiendo como defiendes unos actos que no se pueden defender,que por si mismos son inaceptables.
me gustaria que me digeras donde se acordo tal cosa,porque segun tengo entendido no se comunico el desfile ni siquiera a los mismos marinos,sino que la junta de los marinos acordo que como solo querian una escuadra con la junta se apañaban,y aprovecho para decirle a Adri que de ser asi no todos deben tener un numero en la lista.
No se porque defiendes con tan empeño al Sr. presidente,me hace gracia que tu estes dando la cara por el y el Sr. presidente haga lo que hace la avestruz esconder la cara.Hay que ser más serio,más responsable,todos somos personas y como tales tenemos nuestros defectos,nuestros errores,pero por eso mismo una persona responsable cuando hace un error pide disculpas y no pasa nada.No critico si escuadra mixta o no pero lo que no se puede es perseguir y acosar al festero en toda una serie de normas y leyes y despues uno mismo no cumplirlas,vaya como presidente o se vaya como miembro de la junta,hay que predicar con el ejemplo.

Carmen Domenech dijo...

A mi em pareix una errada, però mai un perillos precedent, pense que les persones que han desfilat amb una esquadra mixta ho han experimentat, han comprovat que es pot i no passa res,el que no entenc, es que no es puga fer en les nostres festes. Per qué una familia compossada per pare fills, mare, filles..no poden eixir junts en una esquadra, o una colla d'amics i amigues no ho puguen fer, o que els xiquets i les xiquetes, i fins i tot, perquè no es pot fer un bloc de festers i festeres i així estalviem una musica. Prohibir sense tindre en compte el sentit comú no té trellat.
Espere que les persones que han tengut aquesta experiencia no tinguen reparos en que altres festers i festeres també pugam gaudir-la i si algun dia es vota la proposta de donar llibertat per eixir a la festa al costat d'home o dona així ho fasen