Daros personales

Bocairent, València, Spain
Foto del Barri Medieval - mferresilvestre@hotmail.com

sábado, 8 de agosto de 2009

Espectacular desfilada a Simat de la Valldigna

Fotos Moros Marinos en Simat de la Valldigna


Com ja us havia anunciat, ahir divendres 7 d'Agost, i dintre dels actes de les festes de la població de Simat de la Valldigna, va tenir lloc una desfilada de dues esquadres de la filà de Moros Marinos, una femenina i una altra masculina.
Des que vam aplegar a Simat, vam ser rebuts molt càlidament per l'Alcalde, i de seguida vam començar una visita guiada pel Monestir de Santa Maria de la Valldigna, la Capella de la Mare de Déu de Gràcia, i finalment a la Mesquita de la Xara (Ermita de Sta. ANNA). Per a la visita d'aquestos monuments emblemàtics de la població, comptarem amb les explicacions de dos guies, les quals ens feren gaudir i valorar més si cal, tot el que vam vorer, per això vull agraïr a totes dues les seues explicacions.
A la desfilada, comptarem amb la actuació de La Societat Unió Musical de Simat de la Valldigna, que va ser l´encarregada de l´acompanyament de la nostra Filà pels carrers d'aquesta població.
Després i per a finalitzar, ens van convidar a sopar, on vam poder gaudir de l'actuació del grup “Dolç Tab Jazz Project” en Concert a la Font Gran: espectacle de la fusió de la dolçaina amb la música Jazz.
Abans de sopar, la Presidenta de la Filà, va agraïr la invitació i va fer entraga d'uns detalls per a la Societat Unió Musical i per a l'Alcalde de Simat.

Monestir de Santa Maria de la Valldigna
El Reial Monestir és d'estil cistercenc. Va ser fundat l'any 1298 pel rei Jaume II El Just i va estar habitat fins l'any 1835, data en la qual es produí la desamortització de Mendizábal. En l'any 1991 va ser adquirit per la Generalitat Valenciana i a partir d'aquesta data va començar la seua restauració.El monestir va ser construït en tres fases: la implantació gòtica del segle XIV conformant l'estructura completa del conjunt al voltant del claustre d'acord als cànons del Cister, l'important renovació patida després de les greus destruccions del terratrèmol de 1396 i la seua segona renovació i definitiu enriquiment després del nou terratrèmol de 1644, amb substitucions completes i noves dependències, ja d'etapa barroca, dels segles XVII i XIII.

Capella de la Mare de Déu de Gràcia
Esta capella d'estil barroc forma part del conjunt arquitectònic del Monestir. Es localitza extramurs, al costat de la portalada nova, i data del segle XVIII. Destaca la seua portalada arquitravada de marbre rosa i damunt l'escut del senyoriu de la Valldigna. És tracta d'una església de planta de creu grega del segle XVIII, amb cúpula sobre tambor i petxines, destinada a donar serveis litúrgics a la població.La Capella forma part de la tercera fase de construcció del Monestir de Santa Maria de la Valldigna, la segona renovació que va tindre lloc en l'any 1720, després del terratrèmol de l'any 1644, sent abat Feliu Garíx.

Mesquita de la Xara
És una de les mesquites més importants de la Comunitat Valenciana. Fou construïda al voltant del segle XV per donar un lloc de pregària als musulmans que vivien després dels assentaments cristians de la Valldigna. Però el 1525 es va aprovar un decret que obligava a la conversió dels moriscos al cristianisme i poc després la mesquita es reconvertí en església dedicada a Santa Anna, l'ermita de Santa Anna.És de planta rectangular i està orientada cap al sud. Quatre pilars divideixen el seu interior en tres naus. A l'esquerra de la porta existeix una escala de caragol amb una antiga funció de minaret. La Quibla és l'element més important ja que assenyala la direcció de la Meca i per tant el lloc on els musulmans han de dirigir les seues oracions. Hui en dia podem vore també els arcs del mihrab al mur de la Quibla. A l'exterior de la mesquita, podem trobar l'antic pou de les ablucions.

No hay comentarios: